Toivo ja tavoitteet – ratkaisukeskeisyydestä voimaa
Ratkaisukeskeisyys on toimintatapa ja viitekehys, joka yhdistää toiveikkaan, voimavarakeskeisen ajattelun sekä asetetut tavoitteet, joita kohden työskennellään. Coachina, työnohjaajana ja konsulttina huomaan, että ratkaisukeskeinen ajattelutapa auttaa löytämään uusia toimintatapoja ja hyödyntämään voimavaroja.
Ratkaisukeskeisyys on tärkeä periaate ja toimintatapa työssäni. Ratkaisukeskeisyyden ytimessä on eteenpäin katsominen ja tulevaisuuteen uskominen. Aina on mahdollisuus johonkin uuteen; meissä on potentiaalia, jota voi hyödyntää ja ottaa paremmin käyttöön.
Olen työssäni asiakkaiden kanssa nähnyt, miten ratkaisukeskeinen ajattelu auttaa vaalimaan toivoa, hyödyntämään voimavaroja ja tukemaan omien unelmien toteutumista. Samaan aikaan ratkaisukeskeiseen ajatteluun kuuluu vahva ja realistinen tietoisuus tavoitteista, joita kohden mennään. Tie päämäärään voi koostua pienistä, mutta määrätietoisista ja strategisista askeleista. Tämä antaa suunnitelmallisuutta, mutta jättää tilaa myös joustavuudelle.
Ratkaisukeskeisyys sopii niin konsultille kuin työnohjaukseen ja coaching-työhön
Ratkaisukeskeisyys sopii monenlaisiin työtilanteisiin. Omassa työssäni viestintäkonsulttina ja johdon konsulttina se on antanut rohkeutta ajatella luovasti ja ketterästi. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa muistuttaa minua siitä, että ratkaisuja ja vahvuuksia löytyy, kun niitä osaa ja haluaa etsiä.
Joskus mahdollisuuksia pitää jaksaa etsiä todella sitkästi. Tällöin saattaa joutua kysymään yhä uudelleen ja uudelleen: "Ja mikä vielä voisi olla mahdollista? Entä mikä vielä? Entä vielä?"
Coachingissa ja työnohjauksessa ratkaisukeskeisyys toimii viitekehyksenä asiakkaan tilanteen tarkasteluun. Se keskittyy ihmisen omiin kykyihin ja osaamiseen: siihen, mikä jo toimii ja miten sitä voi hyödyntää tavoitteiden saavuttamisessa tai ongelmien ratkaisemisessa. Tämä lähestymistapa tukee asiakkaan toimijuutta, uskoa itseensä ja auttaa etenemään kohtia omia päämääriä.
"Kolme pointtia" ratkaisukeskeisyyden perusfilosofiasta
Lopuksi vielä muistiin ratkaisukeskeisyyden perusfilosofian kolme kulmakiveä, jotka tiivistetään usein näin:
Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki.
Tee lisää sitä, mikä toimii.
Jos jokin ei toimi, tee jotain toisin.
”Ratkaisukeskeinen ajattelu- ja työtapa on maanläheinen ja myönteinen tapa kohdata erilaisia inhimillisen elämän haasteita ja pulmatilanteita.” Ratkaisukeskeisyydestä voi lukea lisää esimerkiksi Ratkaisu- ja voimavarasuuntautuneiden menetelmien edistämisyhdistyksen RATKES ry:n sivuilta.
Toivoa, suunnan selkeyttä ja uskoa matkaan
Eteenpäin pääsee pieninkin askelin, kunhan suunta on selvä ja usko omaan matkaan säilyy. Tässä työnohjaaja tai coach voi olla avuksi. Ratkaisukeskeisyys on tapa ajatella, työskennellä ja olla vuorovaikutuksessa niin, että keskitymme mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin, emme ongelmiin. Ratkaisukeskeisen ajattelutavan juurruttaminen arkeen avaa ovia oivalluksille, jotka muuten jäisivät piiloon. Siksi ratkaisukeskeistä asennetta kannattaa opetella ja vaalia.